Turism Ecumenic
- Acasă
- Turism Ecumenic
Turism Ecumenic în Straja
Înfrumusețează-ți călătoria cu o experiență de turism ecumenic la Stațiunea Straja. Descoperă locuri sacre și rute spirituale, creând legături profunde cu patrimoniul istoric și cultural al acestei destinații montane.
Schitul din Straja și Crucea Eroilor
În anul 1996, în ziua de 21 Mai, sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, a apărut semnul Sfintei Cruci într-un bec, la Cabana Montana. Între timp becul s-a spart, rămânând doar o fotografie alb-negru. Preoții au spus că în acele locuri sunt oameni care au murit în Primul Război Mondial şi nu sunt îngropaţi creştineşte. În amintirea acestora a fost înălțată Crucea Eroilor în Masivul Straja, la 1480 m alt.
Comparabilă cu cea din Caraiman, crucea din Straja are o înălțime de 18,6 metri și o anvergură de 9 metri, fiind situată pe un mic deal, în imediata apropiere a Schitului Straja. Fiind iluminată, Crucea Eroilor veghează, asemenea altor cruci din alte zone din ţară şi din lume, toată Valea Jiului, putând fi observată în serile senine cu uşurinţă şi de pe şoseaua naţională care străbate şi uneşte toate localităţile Văii Jiului.
În anul 1999 s-a pus piatra de temelie a Schitului din Straja. Biserica a fost sfințită în data de 23 octombrie 1999, de către Preasfințitul Timotei Seviciu, Episcopul Aradului și Hunedoarei, primind două hramuri: Sfinții Împărați Constantin și Elena (21 mai) și Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie).
Din anul 2006 intrarea în Schitul Straja se face printr-un tunel lung de 50 de metri pe pereţii căruia este pictat în întregime Calendarul Bisericesc şi scene din Vechiul şi Noul Testament.
Drumul Crucii
Drumul Crucii reprezintă una dintre cele mai de anvergură procesiune religioasă din ţară, inițiată în anul 2000, un eveniment religios care, an de an, strânge mii de pelerini din toată țara, o cruce de lemn de dimensiunile celei purtate de Mântuitor pe Muntele Golgota fiind purtată, cale de 10.145 metri, din Lupeni, de la Biserica Sfântul Nicolae şi până în Straja.
Pe traseu există şi cele 14 popasuri, la fiecare dintre acestea existând un basorelief care simbolizează scena respectivei opriri făcute de Iisus Hristos în drumul Său pentru mântuirea neamului creştinesc, plus 14 troiţe de lemn. La fiecare popas un sobor de preoţi ţine o scurtă slujbă, miile de creştini prezenţi rugându-se cu evlavie împreună cu aceştia. Pe crucea purtată de oameni, grea de peste 100 de kilograme, se regăsesc încastrate mici bucăţi de lemn din crucea originală, împreună cu încrustări ale unor sfinte moaşte aduse de la Ierusalim şi nu numai. Această cruce poate fi văzută pe tot parcursul anului de către cei care vizitează Schitul Straja.