Atracții turistice

Atracții turistice Straja

Pregătește-te pentru explorare! Stațiunea Straja te îmbie cu atracții turistice diverse. Fiecare colț ascunde o poveste, așteptând să fie descoperită în călătoria ta montană.

SCHITUL STRAJA

În anul 1996, la Cabana Montana, chiar de Sfinții Constantin și Elena, un turist a aprins lumina într-o încăpere. Becul s-a ars, iar flama de la filament a imprimat pe interiorul becului o cruce. Becul a fost spart de către unul dintre turiști, dar după numai două săptămâni fenomenul s-a repetat. Interpretarea dată atunci de un călugăr a fost legată de cei opt sute de ostași care au murit în zonă în Primul Război Mondial. Așa a fost construită Crucea Eroilor în memoria militarilor români, după care a fost ridicat schitul din lemn și, mai apoi, tunelul celor 365 de sfinți.

Schitul Straja cuprinde o biserică de lemn și câteva chilii. A fost ridicat în anul 1999. Intrarea în curtea schitului se face printr-un tunel artificial de 57 m. Bisericuța din lemn are două hramuri: Sfinții Apostoli Constantin și Elena (21 mai) și Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie). Schitul a devenit, alături de Crucea Eroilor și de calendarul pictat din tunelul de acces, unul dintre simbolurile stațiunii. Aici este locul unde se organizează slujbe la sărbătorile de peste an, cel mai mare eveniment fiind legat de Vinerea Mare, atunci când este depusă crucea din lemn de paltin ce este purtată pe umeri de credincioși cale de peste 10 kilometri, pe Drumul Crucii, de la Lupeni, la Straja.

Ninsorile mari din timpul iernii, viscolul care suflă cu putere și troienește zăpada, dădeau însă suficient de furcă celor care se ocupau de bisericuța din lemn și care și-au dorit ca oamenii să poată ajunge oricând la acest lăcaș de rugăciune. Așa s-a înfiripat ideea construirii unei tunel lung de 54 de metri, care să facă legătura între drumul principal din stațiunea Straja și bisericuța din lemn. Lucrările de construcție ale tunelului s-au încheiat în anul 2006, iar ceea ce a rezultat din mâinile meșterilor a luat forma unui calendar special, unic în România.

A durat aproape doi ani până când pictura interioară a fost gata. Calendarul ortodox pictat pe interiorul tunelului începe cu data de 1 septembrie, urmând astfel cutuma anului bisericesc. Lunile anului ocupă partea stângă a tunelului, de la intrare spre curtea interioară a bisericii, iar pe tavan sunt pictate scene din Vechiul și Noul Testament. Pe partea dreaptă sunt reprezentate 12 prăznicare ortodoxe, alături de cele 10 porunci creștine.

Semne minunate în Straja

O candelă este veșnic aprinsă în acest tunel și este mutată în fiecare zi în fața icoanei sfântului care marchează data curentă din calendar. Oamenii apreciază acest inedit tunel al sfinților. Intră în tunel pe o poartă mare din lemn, își caută ziua de naștere și apoi văd chipul sfântului din acea zi, așa după cum este trecut el în calendarul ortodox. După câteva minute își aduc aminte de cei apropiați, din familie sau de prieteni, și le caută zilele de naștere în orânduirea lor creștină.

Crucea Eroilor

Pe langa atractia turistica de care se bucura, masivul Straja este renumit si pentru incarcatura istorica si religioasa a locului. De altfel, denumirea de Straja are semnificatie istorica. In acest loc, in Primul Razboi Mondial, au murit peste 800 de soldati, o parte din ei fiind inmormantati in cimitirul eroilor din Lupeni.

La Cabana Montana in anul 1996 s-a aprins intr-o seara lumina intr-o incapere, becul s-a ars, iar flama facuta de filament a imprimat pe sticla becului o cruce. Becul a fost spart de unul dintre turisti, insa la ceva timp al doilea incident de acest fel a avut loc, o alta cruce aparand pe un alt bec. Cel de-al doilea bec a fost dus la Staretul Manastirii Lainici, care a spus ca in acele locuri sunt oameni care au murit in primul razboi mondial si nu sunt ingropati crestineste.

Aşa s-a hotărât ridicarea unei cruci, in memoria eroilor neamului. Imediat dupa construirea crucii, initiatorul acestui proiect, Emil Parau, a hotarat impreuna cu Episcopia Aradului sa ridice un Schit langa Cruce care sa aduca piosenie locului.

Cu o înălțime de 18,6 metri și o anvergură de 9 metri, Crucea Eroilor se înalță deasupra Văii Jiului de la altitudinea de 1.485 metri. Fiind iluminată, poate fi observată în serile senine cu uşurinţă şi de pe şoseaua naţională care străbate şi uneşte toate localităţile Văii.

Ursul Baloo

Turiştii care vin în staţiunea Straja au parte de o întâlnire de excepţie cu cel mai iubit locatar al staţiunii, ursul Baloo.

Povestea ursului Baloo începe în anul 2000, pe vremea când, fiind doar un pui, a fost găsit de vânători în pădurile Parângului, în zona Polatişte. Ursuleţul a fost adus în oraş şi a stat în gazdă la mai multe familii, care l-au îngrijit şi l-au îndrăgit. Cum acesta creştea însă ca în poveştile cu Făt Frumos, într-o zi cât alţii într-un an, în scurt timp el nu a mai putut fi găzduit într-un aparatament de bloc. Ursuleţul a fost adoptat de omul de afaceri Emil Părău, nu doar un investitor de excepţie în turismul din Valea Jiului, dar şi un om cu inimă mare, şi adus la Straja. A fost botezat cu cel mai cunsocut nume pe care-l au urşii din întreaga lume, Baloo, după celebrul personaj animat din “Cartea Junglei”.

Ursul Baloo a făcut “casă bună” la Straja, timp de câţiva ani, cu Bambi, o frumoasă căprioară. În scurt timp, “familia” zoologică avea să crească cu alţi trei pui de urşi: Martinel, Martinica şi Cenuşăreasa. Cu toţii bucurându-se de atenta îngrijire a lui Ecsi Domokos, el însuşi o legendă vie a staţiunii Straja. Acesta îşi aminteşte că, în primul lui an la Straja, ursul Baloo a mâncat 80 de kilograme de miere şi a băut 700 de litri de lapte.

Cei care vin de mai mulţi ani la Straja îşi amintesc şi acum de vremurile în care gaşca de ursuleţi, simpatici şi jucăuşi, umblau liberi prin staţiune, făcând o mulţime de năzbâtii spre deliciul turiştilor care, după ce treceau de clipa sperieturii, puneau repede mâna pe camerele de fotografiat pentru a-i imortaliza. Despre Baloo se spune că şi-a intrat rapid în starea de vedetă, învăţând ce şi cum să facă pentru a sta aşa cum trebuie la fotograf.

În fiecare an, în luna februarie are loc Cupa Baloo la schi, eveniment dedicat copiilor. Sute de turişti, dar şi foarte mulţi localnici care s-au obişnuit cu prezenţa în Straja a simpaticului “Cetăţean de onoare” vin să-l viziteze, să-l fotografieze şi să-i cânte, cu drag, “La mulţi ani”. În cinstea lui Baloo, se pregătește o festivitate aparte, cu un concurs de schi pentru copii, toți participanții fiind premiați. Apoi, toată lumea merge la Baloo, care primește un tort din fructe și miere.

Deşi a ajuns la vârsta la care urşilor nu prea le mai arde de joacă, Baloo îşi păstrează, de dragul vizitatorilor săi, dar mai ales de dragul copiilor, pofta de distracţie. La urma urmei, asta fac vedetele. Iar Baloo e cu adevărat vedeta staţiunii Straja.

Galerie Foto

Rezervă acum o experiență deosebită la Straja

Alegeți Straja pentru a vă bucura de frumusețea naturală a muntelui, pentru a
practica sporturi de iarnă sau pentru a vă relaxa alături de cei dragi.

Mutu Straja\
5 Telescaun
Partia Straja